Google Ads: Google Reklamları Nedir ve Nasıl Çalışır?

Google’da her saniye 2,3 milyon arama yapılıyor ve arama sonuçları sayfalarının çoğu Google reklamlarını içeriyor. İşletmeler tarafından ödenen Google reklamları, kullanıcılar işletmenizin sunduğu ürün veya hizmet türlerini tam olarak ararken, web sitenize alakalı ve nitelikli trafik çekmenin son derece etkili bir yolu olabilir.

Bu makalede, Google reklamlarının ne olduğunu, Google reklamlarının nasıl çalıştığını ve neden kendi Google reklamlarınızı yayınlamanız gerektiğini öğreneceksiniz.

google ads nedir?

Google, Google Ads kullanılarak google.com’daki arama sonuçlarında görünen ücretli reklamlar veya Görüntülü Reklam Ağı ve Google’ın AdSense programı aracılığıyla diğer web sitelerinde görünen reklamlar sunar.

Aşağıda bir Google arama motoru sonuç sayfası (SERP) örneği bulunmaktadır. Biri “doğal” veya organik bağlantıların üzerinde ve diğeri sonuçlar sayfasının altında olmak üzere iki ücretli Google reklamı bölümü vardır:

google ads

Sponsorlu sonuçlar veya reklamlar (kırmızı kutu içinde) yeşil bir “Reklam” etiketi ile gösterilir. Reklamların altında (yeşil kutuda) görünen sonuçlar organik sonuçlar olarak adlandırılır.

Google ayrıca Google Görüntülü Reklam Ağı’nda görünen Görüntülü Reklamlar da sunmaktadır. Görüntülü Reklam Ağı, Google ile ortaklık kuran ve Google reklamları sunmayı kabul eden, dışarıdan gelen, üçüncü taraf web sitelerinden oluşan kapsamlı bir koleksiyondur. Görüntülü Reklam Ağı’ndaki Google reklamları metin, resim, video veya zengin medya biçiminde olabilir ve farklı şekilde hedeflenebilir. Bu, yeniden pazarlama ve banner reklamları içerir.

Google Ads Neden Görünüyor?

Google Ads açık artırması anahtar kelimelere odaklanır – reklamverenler, hedeflemek için iş teklifleriyle alakalı bir anahtar kelime listesi seçer; bu, insanların ürünlerini ararken en çok kullanacakları kelimelerdir. Daha sonra bu anahtar kelimelere teklif verirler ve her bir teklifi bir Google kullanıcısının reklamlarını tıklaması için ne kadar ödemeye hazır olduklarına dayandırırlar. Önerilen reklamınızın kalitesine bağlı olarak Google tarafından atanan bir Kalite Puanı ile birleştirilen bu teklif, SERP’de hangi Google reklamlarının görüneceğini belirler. Kullanıcılar reklamları tıkladığında, reklamveren aşağıdaki formüle göre hesaplanan belirli bir maliyet (tıklama başı maliyet veya TBM) öder:

Google Ads TBM Formülü

Tıklama Başına Ödeme (PPC) terimi burada ortaya çıkar.

Google Ads Açık Artırması

Google Ads, kullanıcı her anahtar kelime araması yaptığında gerçekleşen bir açık artırma sistemi üzerinde çalışır.

Google Ads açık artırmalarını “kazanmak” ve Google reklamınızın alakalı anahtar kelimeler için göründüğünü görmek için, Kalite Puanınızı ve teklif tutarınızı optimize etmeniz gerekir. Teklif tutarınızla bağlantılı olarak Kalite Puanınız ne kadar yüksekse, reklam konumunuz o kadar iyi olur. Aşağıdaki faktörler (diğerlerinin yanı sıra) Kalite Puanınızı etkiler:


Google reklamınızın arama sorgusuyla alaka düzeyi
Google anahtar kelimesinin reklam grubunuzla alaka düzeyi
Reklamınızın açılış sayfasıyla alaka düzeyi
Reklamın ve reklam grubunun geçmiş tıklama oranı (TO)
Genel geçmiş hesap performansı
Yüksek bir kalite puanına sahip olmanın genel faydaları da vardır:

Daha düşük maliyetler – Google, tıklama başı maliyetlerini (TBM) düşürerek yüksek Kalite Puanlarıyla reklamverenleri ödüllendirerek yatırım getirisini artırmaya yardımcı olur.
Daha yüksek gösterim – Yüksek Kalite Puanlarına sahip olduğunuzda, reklamlarınız SERP’de daha iyi konumlarda – sayfanın üst kısmına göre – daha sık görüntülenir. Bu, tekliflerinizi yükseltmek zorunda kalmadan daha fazla tıklama ve dönüşüm elde etmenizi sağlar.
Daha fazla bilgi için, Google Ads açık artırmasının nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bu bilgi grafiğine bakın.

Google Ads Maliyetleri

Google Ads maliyeti, anahtar kelimelerinizin ve sektörünüzün rekabet gücü, coğrafi konumunuz, reklam kampanyalarınızın kalitesi ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişir.

Seoqube ile Google’da reklam verin

Google reklamları işletmeniz için doğru olabilir mi? Büyük olasılıkla evet. Google’da reklam vermek, doğru stratejiye sahip herhangi bir şirket için son derece yararlı olabilir.

Google Reklamlarının çok sayıda reklam seçeneği vardır ve karmaşık olabilir. Birçok reklamveren, ücretli arama veya görüntülü reklamcılık yoluyla başarıya ulaşmak için gereken kararlılıkla mücadele ediyor.

Google Ads reklamlarınızın ve kampanyalarınızın etkisini en üst düzeye çıkarmak için, hangi kampanyaların işletmeniz için işe yaradığını ve nerede iyileştirmeler yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Seoqube Google Ads Performans Yöneticimiz tam olarak bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

Seoqube Danışmanı: İhtiyacınız Olan Tek Çevrimiçi Reklam Danışmanı
Google’da reklam vermenin olabildiğince kârlı olması için sürekli analiz, optimizasyon ve dikkat gerekir. Ancak, sınırlı kaynaklara sahip birçok küçük işletme ve şirket için, Google Ads’de ücretli bir arama kampanyası yönetmek tam zamanlı bir iş olabilir.

Seoqube Danışmanı, önerilerini mevcut kampanyalarınıza, hesap geçmişinize ve Google Ads hesabınız için kişiselleştirilmiş diğer öğelere göre özelleştirir. Yalnızca birkaç dakika içinde hesabınızda anında ve güçlü bir etkiye sahip olacak değişiklikler yapmanıza olanak tanıyan belirli, eyleme geçirilebilir öneriler ve normatif iş akışları içeren eylem öğeleri alacaksınız. Sezgisel görsel raporlarımızla zaman içindeki değişiklikleri takip edebilir ve hesabınızdaki gelişmeleri görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir